Spritz ile Hızlı ve Verimli Okuma Mümkün
Harry Potter ve Felsefe Taşı kitabı 76.944 kelimeden ve 309 sayfadan oluşuyor. Bu uzunlukta bir kitabı okumanız ne kadar sürer? Tartışmaya açık olsa da zaman denen kavramın maliyeti olduğu modern dünyada, herhangi bir işi daha kısa sürede yapmak, maliyeti düşürmek yani fayda sağlamak anlamı taşıyor.
Peki o zaman küçük bir hesap yapalım. Eğer ortalama hızda okuyan bir okursanız, bir başka deyişle dakikada ortalama 200 kelime okuyorsanız 6,5 saat kadar bir süreye ihtiyacınız var demektir.
Şimdi size iyi bir haberimiz var. Spritz adındaki akıllı telefon uygulaması ile bu süreyi 77 dakikaya kadar indirebilirsiniz.
Spritz uygulaması oluÅŸturduÄŸu temeli, “Optimal Recognition Point (ORP)” denen bir kavram üzerine kuruyor. Bu terimin henüz resmi bir Türkçe karşılığı olmasa da anlamı, herhangi bir kelimeyi algılamak için bakılması gereken optimal noktanın neresi olduÄŸunu bulmakla ilgili bir terim. Spritz’in yaratıcaları, sayfa üzerinde bir sonraki kelimeye ait ORP’nin nerede olduÄŸunu ararken harcanan eforun, kelimeyi algılama esnasında harcanan efordan daha fazla olduÄŸunu keÅŸfetmiÅŸler.
Programın çalışma prensibi de bu algılama noktası üzerine kurulmuÅŸ. Spritz ile bir kitabı okurken kelimeler karşınıza birer birer geliyor. Her kelimenin ORP noktası, yani en hızlı ÅŸekilde kelimeyi algılayabilmeniz için bakmanız gereken nokta kırmızı olarak iÅŸaretlenmiÅŸ. Kelimelerin akış hızı okuyucu tarafından belirlenebiliyor. Uygulama dakikada 250 kelime okuma hızında baÅŸlıyor ve okuyucu isterse bu deÄŸeri 50’nin katları oranında 1000’e kadar arttırabiliyor. AÅŸağıda bazı okuma hızları için hazırlanmış örnekleri görebilirsiniz.
Hızlı okumak güzel de, ya okuduğunu anlamak?
Kelimelerin çok hızlı aktığını ve bunun da okumayı hızlandıracağı aşikar. Peki okur okuduğunun ne kadarını gerçekten anlıyor? Spritz bu sorunun da cevabını bir araştırmayla vermeye çalışmış. Araştırmanın sonuçlarına göre Spritz uygulamasını kullanmaya yeni başlamış olan bir okur, basılı kitap okuyan ortalama bir okurla aynı algılama puanını almış. Uygulama deneyimi daha fazla olan kullanıcılar arasında ise Spritz kullanan okurların algılama puanının diğer okurlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiş.
3 yıllık bir geliştirme sürecinden sonra Spritz teknolojisi ve altyapısı, şu anda farklı uygulamalar içerisinde Android, IOS ve Microsoft işletim sistemlerinde çalışıyor.
Spritz altyapısını kullanan IOS uygulamaları arasında ReadMe! (1,99$), Rapid Reader (2,99$), Sparker (0,99$), BibleGist (ücretsiz) gibi uygulamalar mevcut. Android işletim sistemlerinde ise SpritzMail (ücretsiz) en meşhur uygulama olarak göze çarpıyor. Ayrıca ReadingPack.com gibi bazı internet siteleri de bu teknolojiyi kullanarak okuma yapılmasına olanak sağlıyor. Yine bir başka internet sitesi readsy.co adresinde, istediğin metni sisteme verip Spritz teknolojisi ile okuma yapabiliyorsunuz.
Scarlett Johansonn ve Morgan Freeman‘ın son filmi Lucy‘de de Spritz kullanıldı. Filmin resmi internet sitesi izleyicilerinin bu teknolojiyi test edebilmeleri için etkileyici bir sayfa hazırlamış. Åžu linkten ulaşıp tecrübe edebilirsiniz;
Spritz teknolojisini nasıl edinebileceğinizi bu linkten bulabilirsiniz;
http://www.spritzinc.com/where-can-i-experience-spritz/
Savaş ve Barış kitabını 49 saat yerine 9,5 saatte okumanın mümkün olduğunu düşünmek bile heyecan verici.
Sizce de öyle değil mi?
[…] Android, IOS ve Microsoft iÅŸletim sistemlerinde çalışıyor. Kaynak: normalisgood Categories: HABER view more […]
[…] Android, IOS ve Microsoft iÅŸletim sistemlerinde çalışıyor. Kaynak: normalisgood daha fazla ilgili […]