Doğayla barışık çocuk, kendiyle ve yaşan her canlıyla barışık olur. Doğa yürüyüşleri çocuğunuz üzerinde olumlu etkiler bırakacak kolay organizasyonlardır. Çocuğunuzun doğayla barışık yetişmesini istiyorsanız size bir kaç basit önerimiz olacak.
1- Doğa Yürüyüşü Planlayın
Çocuğunuz sürekli dışarıda, sokakta oynuyor olabilir. Ancak ona çiçekleri koklaması, taşlara dokunması ve rüzgarın sesini dinlemesini hatırlatmak için ilk güneşli günde bir doğa yürüyüşü planlayın. Aile birliktileğinin de kuvvet kazanacağı bu organizasyonda, çocuğunuz bir çok saklı hazine keşfedecektir.
2- Erken Kalkın
Sabahın erken saatleri dışarıda vakit geçirmek için en iyi saatlerdir. Yaz aylarındaysanız henüz bunaltıcı sıcaklar başlamamış ve tüm canlılar ortalarda geziniyor olur. Ayrıca ağaçlar, çiçekler, yapraklar ve taşlar üzerlerinde geceden kalan nem sayesinde daha canlı renklerde görünür. Öğle saatlerinde kurudukça renkler matlaşacaktır. Sabah şehrin daha tenha olması da, doğayla bütünleşmek için iyi bir fırsat yaratacaktır.
3- Uygun Kıyafetler Giydirin
Eğer hava çok sıcak değilse çocuğunuzu yürüyüşe uygun giydirin. Çoraplar, kapalı ayakkabı ve paçaları örten uzun pantalon iyi bir seçenek olacaktır. Bu sayede yürüyüş esnasında istenmeyen çiziklerden, böcek ısırmalarından ve yaralanmalardan onu koruyabilirsiniz. Güneşli günlerde şapka takılması ve güneş kremi kullanılması da önemlidir.
4- Yanınıza Alınacaklar
Doğa yürüyüşü aynı zamanda bir keşif yürüyüşüdür. Çocuğunuzun çevresini keşfetmesi ve bu yürüyüşleri onun için daha eğlenceli hale getirmek için yanınıza keşif araç gereçleri alın. Mesela büyüteç ve kamera bu iş uygun olacaktır. Aynı zamanda çantanıza el temizleyici, güneş kremi, not defteri, su ve atıştırmalık da almayı unutmayın.
5- Bir Oyunla Başlayın
DoÄŸayla bütünleÅŸmeye çocuÄŸunuzun odaklanması saÄŸlamak için, onu ısındıracak bir oyunla baÅŸlayabilirsiniz. Onunla çimlere uzanarak, aÄŸaçlara bakmasını söyleyebilir ve ona, “sence bu aÄŸaç ne kadar yükseklikte?”, “bu aÄŸaçta kimler yaşıyordur?” gibi eÄŸlenceli sorular sorabilirsiniz. ÇocuÄŸunuz sorulara vereceÄŸi cevapları ve hayal gücünü keÅŸfetmeye çalışın.
6- Rüzgarı Dinleyin
Doğa yürüyüşleri çocukların duyularını keşfetmesini ve onları keskinleştirmesini de sağlar. Çocuğunuzu rüzgarın sesine veya kuşların ötüşüne odaklamaya çalışın ve duyduklarını taklit etmesini isteyin.
7- Kokuyu Takip Edin
Çocuğunuzun çiçekleri koklamasına ve kokular arasındaki farkları keşfetmesine izin verin. Çimleri ve yaprakları elinizle ovarak kokularını dışarı vermesini ve çocuğunuzun bu kokuları duymasını sağlayın.
8- Dokunmasını ve Hissetmesini Sağlayın
Çocuğunuzun dünyayı tanıması ve hissetmesi bu yürüyülerin en büyük kazanımıdır. Onun ağaç gövdesine ve bir kayaya dokunmasını isteyin. Bunu yaparken sadece avuçiçini değil, elinin tersini ve hatta yüzünü ya da yanağını kullanmasını isteyin.
9- Böcekleri Yakalayın
Çocuklarınızı böcekleri ve solucanları yakalaması için ava gönderin. Yaprakların, çiçeklerin, çalıların altlarını keşfetmesi için büyüteç kullanmasına izin verin. Bulduklarının ve keşfettiklerinin fotoğraflarını çekin. Çektiğiniz fotoğraflardaki canlıları eve döndüğünüzde beraber araştırın.
10- Yürüyüşleri Çok Uzun Tutmayın
Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak doğa yürüyüşlerini bir veya iki saat sürecek şekilde planlayın. Çocuklar gördükleri ilginç şeylerle oynadıkları için sürekli yürümezler. Arada atıştırma molaları vermeyi unutmayın. Dönüş yolunda dinlenin.
11- Kağıda Çizin
Eve döndüğünüzde çocuklarınızın doğa yürüyüşünde gördüklerini çizmesini sağlayın. Böylelikle hem hafızaları tazelenmiş olur hem de hayal güçleri daha yaratıcı hale gelir. Çizdiklerine ve hayal güçlerine hayran kalabilirsiniz.