Okumak okumak. İnternet hayatımıza girdiğinden beri birşeyler okuyoruz. Hiç durmadan, sürekli bir okuma halindeyiz. Tarih boyunca insanoğlu hiç bu kadar okumamıştır herhalde.
Peki okuduğumuz şeyler ne kadar nitelikli? Bulduğumuz her bilgi kırıntısına güvenmeli miyiz? Bu konuda yeterı kadar seçici miyiz?
Herkesin kendine göre eminim kriterleri vardır. Ben de bir kaynağın benim için doğru olup olmadığını belirlemek için bazı kriterleri gözönünde tutuyorum. Listeye beraber bakalım;
1- Yabancı diliniz olması avantaj
Eğer fazlaca yerel bir konuyu aramıyorsanız ve en az bir tane yabancı diliniz varsa yurtdışı kaynakların türkçe kaynaklara göre daha güvenilir olduğunu söyleyebilirim. Daha az kulaktan dolma bilgi istiyorsanız önce yabancı kaynağı tercih etmenizi öneririm. Tabii bu, tüm yabancı kaynaklar güvenilir anlamına gelmemeli. Siz yine de şüpheci yaklaşımınızı koruyun.
2- Kaynak gösteren siteler/yazılar
Okuduğunuz yazının altında kaynak olması onun güvenilirliğini arttırır. Wikipedia gibi sitelerde yayınlanan yazıların altında okuduklarınızın daha önce araştırıldığını veya o konu hakkında çalışmalar yapıldığını gösteren referanslar görürsünüz. Araştırmanızı derinleştirebilmek için bu referanslar üzerinden konuya devam edebilirsiniz. Uzmanlaşmak istiyenler için bence en güzel başlangıç noktası.
3- Popüler olan çoğunlukla iyidir!
Popüler siteleri tercih edin. Haber siteleri, portaller, meşhur bloglar çoğunlukla size doğru bilgiyi verecektir. Çoğunlukla diyorum çünkü bazı çok büyük gazetelerin sitelerinde bile sadece tık arttırmak uğruna yalan yanlış haberler verilebiliyor. Bunları ayırt etmekte fayda var.
4- Tube/Video siteleri
Gözlerimle görmesem inanmam diyenler için bu tip siteler çok iyi bir kaynak. Özellikel uzmantv gibi video sitelerinde konusunda spesifik olarak uzmanlaşmış akademisyenler/uzmanların yorumları yada bilgi aktarımları paylaşılıyor. Sonuca ulaşmak için daha iyi bir kaynak olamaz herhalde.