Okul öncesi çocuklarda tokat atmak, vurmak, tekmelemek gibi fiziksel saldırganlıklar yaygın davranış biçimleridir. Bu küçük karatecilerle başa çıkmak için kesinlikle çaresiz değilsiniz. Bununla başa çıkmanız için bir çok yöntem mevcut.
Çocuğun yeni konuşmaya başlamış olması, onun problemleri çözme yeteneği olduğunu göstermez ve duygularını doğru ifade edeceği anlamına gelmez. Dolayısıyla istediği şeyi almak için fiziksel şiddete başvurabilir.
Sakin Davranın
Öncelikle çocuğunuzun bu hareketlerinin normal olduğunu kabul etmelisiniz. Çocuğunuzun başka bir çocuğa veya size vurduğuna şahit olduğunuzda, sinirleriniz geriliyor ve avazınız çıktığı kadar bağırmak istiyor olabilirsiniz. Sakinliğinizi korumak öne göstereceğiniz en iyi davranışlardan biridir. Bir daha ki sefer böyle bir durumla karşılaştığınızda kötü duyguları vücudunuzdan uzaklaştırmak için önce derin bir nefes alın ve çocuğunuzu nazikçe olayın olduğu ortamdan uzaklaştırın. Sakin kalamadığınız her an daha fazla gerilim ve sinir yükleyeceğinizin farkında olmalısınız. Çocuğunuzu da kendiniz gibi sakinleşmesi için teşvik etmelisiniz. Yapacağınız konuşmanın bir anlam ifade etmesi için onun sakinleşmesi gerekir. Bu yüzden onun da derin bir nefes almasını ve enerjisini atmasını sağlamaya çalışın.
Tabii gerçek hayatta bu gibi durumlarla karşılaşıldığında sakin kalmak, buraya yazmaktan çok daha zor. Bunun için hem sizin hem çocuÄŸunuzun pratiÄŸe ihtiyacı olacaktır. Åžunu hiçbir zaman aklınızda çıkarmamalısınız; “Ben yetiÅŸkinim ve sorunu çözebilecek tek kiÅŸi benim. O yüzden çocuÄŸumdan ve kendiliÄŸinden çözülmesini beklemeden iÅŸleri yoluna koymalıyım”.
Empati Kurmayı Öğretin
ÇocuÄŸunuz böyle bir davranış sergilediÄŸinde, ona yaptığının yanlış olduÄŸunu anlatmaya çalışın. Basitçe “insanlara vurulmaz çünkü insanların canı yanar” diyebilirsiniz.
ÖrneÄŸin kaydıraktan kaymak için baÅŸka bir çocukla mücadele haline giren (ve belki de ona vurmaya kalkışan) çocuÄŸunuza, öncelikle istediÄŸi ÅŸeyi kibarca söylemesini öğretin. Bunun için “ben de kayabilir miyim?” diye sormasını saÄŸlamaya çalışın.
Plan Yapın
Bazı konular ve durumlar hakkında çocuÄŸunuz sürekli olarak saldırgan davranışlar gösteriyorsa, bunu çözmek daha kolay olabilir. Zira bu davranışları göstereceÄŸi durumları biliyorsunuz ve ona göre davranabilirsiniz. ÖrneÄŸin oyuncak paylaÅŸmak çocuÄŸunuz için her zaman sorun oluyorsa, oyun gününden hemen önce özel oyuncaklarını bir kenar ayırıp, geri kalan oyuncakların herkesin oynaması için serbest olacağını ona söyleyebilirsiniz. Oyun gününü sorunsuz atlatırsanız ona, “oyuncaklarını paylaÅŸman harika bir ÅŸey, seninle gurur duyuyorum” diyebilirsiniz.